Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 1 common:people_all_forms

Запобігання поширенню тютюнокуріння, наркоманії та вживання алкогольних напоїв серед здобувачів освіти

Date: 17 лютого 2020 о 11:00
215 views

Департамент освіти і науки облдержадміністрації, на виконання листа Міністерства освіти і науки України від 05.02.2020 №6/144-20 «Щодо запобігання поширенню тютюнокуріння, наркоманії та вживання алкогольних напоїв серед здобувачів освіти», інформує, що у 2019 році Громадською організацією “Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка” за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркоманії (EMCDDA) в рамках міжнародного проекту “Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин (ESPAD)” проведено опитування 8509 респондентів (4108 хлопців і 4401 дівчина) віком 14-17 років, які є учнями сільських та міських закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти.

Результати опитування висвітлені у монографії “Куріння, вживання алкоголю та наркотичних речовин серед підлітків, які навчаються: поширення й тенденції в Україні: за результатами дослідження 2019 року в рамках міжнародного проекту “Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин - ESPAD”. Режим доступу: http://www.uisr.org.ua/img/upload/files/B_Report_ESPAD_2019_Internet.pdf

З метою удосконалення профілактичної роботи серед здобувачів освіти важливо ознайомитися із аналітичними матеріалами про шкідливі речовини, які найбільш уживані учнівською молоддю в Україні, наскільки доступні наркотики та засоби куріння (у тому числі електронні сигарети та кальяни) та які тенденції спостерігаються щодо шкідливих звичок підлітків, а також розміщена інформація про рівень та структуру куріння, вживання алкоголю та наркотиків, оцінку респондентами власного оточення, доступ до медико-соціальних послуг для молоді, а також динаміку окремих показників за період: 1995, 1999, 2003, 2007, 2011, 2015 та 2019 років.

У представлених матеріалах міститься інформація про рівні залежності молоді від соціальних мереж і комп’ютерних ігор та поширення булінгу у закладах освіти.

Наукові дослідження свідчать, що споживання алкогольних напоїв, тютюнових виробів та наркотичних речовин є причиною розвитку складних захворювань легень, серцево - судинної системи, психологічних розладів та соціальної дезадаптації.

Особливу тривогу викликає те, що порушується стаття 54 Закону України “Про освіту” у частині недостатньої діяльності педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів освіти щодо запобігання вживанню здобувачами освіти алкогольних напоїв, наркотичних засобів та тютюнових виробів.

Одночасно повідомляємо, що до Міністерства освіти і науки України звернувся представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Іванкевич В. щодо проведення інформаційної роботи серед дітей та учнівської молоді з питання вчинення загрози життю і здоров'ю тютюновим виробом “снюс” (лист від 27.01.2020 № 2110.4/01/3552-19/28.1 додається).

Просимо зміст листа довести до відома керівників закладів освіти, активізувати просвітницьку роботу щодо формування здорового способу життя та створення безпечного освітнього середовища.

Нагадуємо, що у вас на контролі перебуває лист Департаменту освіти і науки облдержадміністрації від 20.03.2019 №1184 щодо надання інформації з виконання пунктів 2; 3; 4.1; 4.2; 4.3; 11.2; 12.7; 30 Плану заходів з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2019 року № 56, до 20.12.2020.

Comments:
Only authorized users can leave comments.